Budyniowa Szarlotka bez pieczenia
Tym razem zupełnie inna wersja szarlotki z nutą cynamonu.
Składniki:
duże opakowanie herbatników.
2 budynie waniliowe po 40 g (mleko i cukier zgodnie z przepisem na opakowaniu)
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 cukier cynamonowy z Delecta 15 g z mielonym cynamonem
1 łyżka cukru pudru
330-400 ml. śmietany kremówki
1 śmietan fix
1 łyżka ciemnego kakao
Blaszka 24 cm x 24 cm.
Wykonanie:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć 1 warstwę herbatników. Ugotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatnik ową. Jabłka umyć, obrać, pokroić w cząstki dusić w garnku do miękkości. Do ciepłej marmolady dodać sypką galaretkę cytrynową. Zdjąć z ognia wymieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Przełożyć na herbatniki. Całość pozostawić do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie już całkowicie ostudzone ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, cukrem cynamonowym oraz śmietan fixem. Całość wykładamy na masę jabłkową . Posypujemy ciemnym kakao. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!
Składniki:
duże opakowanie herbatników.
2 budynie waniliowe po 40 g (mleko i cukier zgodnie z przepisem na opakowaniu)
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 cukier cynamonowy z Delecta 15 g z mielonym cynamonem
1 łyżka cukru pudru
330-400 ml. śmietany kremówki
1 śmietan fix
1 łyżka ciemnego kakao
Blaszka 24 cm x 24 cm.
Wykonanie:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć 1 warstwę herbatników. Ugotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatnik ową. Jabłka umyć, obrać, pokroić w cząstki dusić w garnku do miękkości. Do ciepłej marmolady dodać sypką galaretkę cytrynową. Zdjąć z ognia wymieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Przełożyć na herbatniki. Całość pozostawić do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie już całkowicie ostudzone ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, cukrem cynamonowym oraz śmietan fixem. Całość wykładamy na masę jabłkową . Posypujemy ciemnym kakao. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz