Waniliowy puszysty mleczny sernik z kajmakiem



Składniki:

8 jajek 
2 budynie waniliowe (każdy po 40g)
1 cukier waniliowy 
1 szklanka cukru
1 przyprawa do sernika Delecta 
1 kg  dobrej jakości twarogu z wiaderka
175 ml oleju
350 ml  mleka
2 szklanki mleka w proszku ( ja używam Łaciatego)
1 duża paczka herbatników
50 g płatków migdałów
1 puszka masy kajmakowej

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Dużą blaszkę 36*23 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy herbatniki. Oddzielmy żółtka od białek. Ubijamy pianę z  1/2 szklanki cukru. W osobnej dużej misce ucieramy żółtka z resztką cukru, cukrem waniliowym, przyprawą do sernika oraz sypkim budyniem. dodajemy olej. Następnie ser, całość chwilkę ucieramy. Stopniowo dodajemy mleko oraz mleko w proszku. do przygotowanej masy serowej dodajemy wcześniej ubitą piane z białek. Całość delikatnie łączymy za pomocą trzepaczki. Wylewamy delikatnie na wyłożoną ciastkami blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 45 minut po tym czasie obniżamy temp do 160-150*C i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Migdały prażymy na suchej patelni na złoty kolor delikatnie solimy. Studzimy. Gdy ciasto jest już wystudzone wykładamy na wierzch masę kajmakową, posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. 
Przed podaniem sernik możemy udekorować dodatkowo bitą śmietaną i owocami sezonowymi. 
Życzę smacznego. Polecam !


  




Komentarze

Popularne posty