Muffiny czekoladowo - migdałowe





Składniki na 12 szt. :
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego 
  • ok 2/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ok 3 łyżki płatków migdałowych

Nagrzać piekarnik do temp ok 180-200*C. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Do jednej miski wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszać. W drugiej misce połączyć cukier z cukrem waniliowym oraz jaka . Trzepać do połączenia składników. Następnie dodać olej oraz mleko. Wymieszać trzepaczką do połączenia składników.  Dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać. Na koniec dosypać czekoladę oraz płatki migdałowe. Całość połączyć. Nakładać do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Piec w tem. ok 180-190*C przez ok 20-30 minut do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić na ok 10 minut w formie. Po tym czasie wyjąc babeczki z blaszki i studzić na kratce.

Składniki na polewę.
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • ok 6 łyżek śmietany kremówki 30-36%
  • ok 3-4 łyżki płatków migdałowych
  • odrobina soli  
Migdały uprażyć na suchej patelni. Oprószyć je delikatnie solą. Kiedy przybiorą barwę złocistą zdjąć z ognie gdyż jeśli się zbyt mocno przypieką będą gorzkie. Odstawić do wystudzenia. W małym garnuszku roztopić czekoladę ze śmietanką. nie gotować. Polać wystudzone muffiny. Posypać uprażonymi migdałami.



Smacznego.

Komentarze

Popularne posty