Blok czekoladowy
Tym razem przyszła pora na stary, sprawdzony przepis na pyszny blok czekoladowy.
Składniki:
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 czubate łyżki kakao
15 herbatników czekoladowych
150 g mieszanki studenckiej (bądź ulubionych bakalii: rodzynki, orzechy, migdały)
2 czubate szklanki mleka w proszku
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło, cukier, wodę oraz kakao. Masy nie wolno zagotować. Po połączeniu składników odstawiamy do przestudzenia. Wykładamy formę keksówkę papierem do pieczenia. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy partiami mleko w proszku mieszamy. Pod koniec dosypujemy pokruszone herbatniki i bakalie, mieszamy do połączenia składników. Całość przekładamy do wcześniej przygotowanej blaszki. Odstawiamy na noc do zastygnięcia. Kroimy tuż przed podaniem.
Smacznego.
Składniki:
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 czubate łyżki kakao
15 herbatników czekoladowych
150 g mieszanki studenckiej (bądź ulubionych bakalii: rodzynki, orzechy, migdały)
2 czubate szklanki mleka w proszku
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło, cukier, wodę oraz kakao. Masy nie wolno zagotować. Po połączeniu składników odstawiamy do przestudzenia. Wykładamy formę keksówkę papierem do pieczenia. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy partiami mleko w proszku mieszamy. Pod koniec dosypujemy pokruszone herbatniki i bakalie, mieszamy do połączenia składników. Całość przekładamy do wcześniej przygotowanej blaszki. Odstawiamy na noc do zastygnięcia. Kroimy tuż przed podaniem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz