Kruche ze śliwkami.
Składniki ciasta:
- 250 g masła
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki śmietany 12%
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 kisiel truskawkowy bądź wiśniowy
- 12-15 śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 części. 2 z nich położyć na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia o wymiarach 36x25cm. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C na ok. 20 minut do zrumienienia ciasta. Pozostałą cześć schłodzić w lodówce. W międzyczasie umyć i podzielić na połówki śliwki. Ubijamy pianę z białek i cukru. Na koniec ubijania dodajemy sproszkowany kisiel. Delikatnie mieszamy. wyjmujemy podpieczony spód. Układamy na nim śliwki skórkami do spodu. Wykładamy masę kiślową a na wierzch kładziemy pozostałe ciasto (możemy je zetrzeć na tarce lub odrywać i układać jeden obok drugiego małe kawałeczki). wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 40 -50 min.
Po upieczeniu całości studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz