Kruche ze śliwkami.



Składniki ciasta:
  • 250 g masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki śmietany 12%
Składniki pianki:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel truskawkowy bądź wiśniowy
Pozostałe składniki:
  • 12-15 śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania



Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 części.  2 z nich położyć na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia o wymiarach 36x25cm. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C na ok. 20 minut do zrumienienia ciasta. Pozostałą cześć schłodzić w lodówce. W międzyczasie umyć i podzielić na połówki śliwki. Ubijamy pianę z białek i cukru. Na koniec ubijania dodajemy sproszkowany kisiel. Delikatnie mieszamy. wyjmujemy podpieczony spód. Układamy na nim śliwki skórkami do spodu. Wykładamy masę kiślową a na wierzch kładziemy pozostałe ciasto (możemy je zetrzeć na tarce lub odrywać i układać jeden obok drugiego małe kawałeczki). wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 40 -50 min.
Po upieczeniu całości studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.



Komentarze

Popularne posty