Tarta śmietankowa z bananami, czekoladą oraz prażonym słonecznikiem.

 




Składniki:
  • 200 g herbatników ( np. Krakuski)
  • 100 g  masła
  • 3 banany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 puszka masy kajmakowej-orzechowej (np. Helio )
  • 250 ml. śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g serka waniliowego (np.Hej)
  • 1 śmietan fix
  • ziarna łuskane słonecznika prażone z odrobiną soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru - do smaku

Forma do tarty ok średnicy 24-26 cm


Wykonanie:

Masło roztapiamy na patelni. Herbatniki  kruszymy w blenderze na piasek.  Blaszkę do formy wykładamy folią spożywczą. Do miski przekładamy rozkruszone herbatniki dodajemy roztopione masło. Mieszamy. Herbatniki z masłem przekładamy do formy. wylepiamy dno i boki formy. wstawiamy na 5 minut do lodówki. W garnku roztapiamy masę kajmakowo-orzechową  z czekoladą. Całość ma się połączyć - nie gotować. Na wyłożoną herbatnikami formę wykładamy pokrojone w plasterki banany. Następnie masę czekoladowo-kajmakow-orzechową. Odstawiamy całkowitego ostygnięcia. Do miski wlewamy zimną śmietankę ubijamy na sztywna pianę , pod koniec ubijania dodajemy porcjami mascarpone, oraz serek wanilinowy. Na koniec dodajmy śmietan fix oraz cukier puder wg uznania ( ja dodałam tylko 2 łyżeczki bo uważam że masa jest wystarczająco słodka). Ubijamy na sztywną masę, wykładamy na ostudzoną tartę. 
Całość posypujemy ostudzonymi lekko słonymi prażonymi pestkami słonecznika. 
Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc. 
Smacznego !



Komentarze

Popularne posty