Tarta śmietankowa z bananami, czekoladą oraz prażonym słonecznikiem.
Składniki:
- 200 g herbatników ( np. Krakuski)
- 100 g masła
- 3 banany
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 puszka masy kajmakowej-orzechowej (np. Helio )
- 250 ml. śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 150 g serka waniliowego (np.Hej)
- 1 śmietan fix
- ziarna łuskane słonecznika prażone z odrobiną soli
- 2 łyżeczki cukru pudru - do smaku
Forma do tarty ok średnicy 24-26 cm
Wykonanie:
Masło roztapiamy na patelni. Herbatniki kruszymy w blenderze na piasek. Blaszkę do formy wykładamy folią spożywczą. Do miski przekładamy rozkruszone herbatniki dodajemy roztopione masło. Mieszamy. Herbatniki z masłem przekładamy do formy. wylepiamy dno i boki formy. wstawiamy na 5 minut do lodówki. W garnku roztapiamy masę kajmakowo-orzechową z czekoladą. Całość ma się połączyć - nie gotować. Na wyłożoną herbatnikami formę wykładamy pokrojone w plasterki banany. Następnie masę czekoladowo-kajmakow-orzechową. Odstawiamy całkowitego ostygnięcia. Do miski wlewamy zimną śmietankę ubijamy na sztywna pianę , pod koniec ubijania dodajemy porcjami mascarpone, oraz serek wanilinowy. Na koniec dodajmy śmietan fix oraz cukier puder wg uznania ( ja dodałam tylko 2 łyżeczki bo uważam że masa jest wystarczająco słodka). Ubijamy na sztywną masę, wykładamy na ostudzoną tartę.
Masło roztapiamy na patelni. Herbatniki kruszymy w blenderze na piasek. Blaszkę do formy wykładamy folią spożywczą. Do miski przekładamy rozkruszone herbatniki dodajemy roztopione masło. Mieszamy. Herbatniki z masłem przekładamy do formy. wylepiamy dno i boki formy. wstawiamy na 5 minut do lodówki. W garnku roztapiamy masę kajmakowo-orzechową z czekoladą. Całość ma się połączyć - nie gotować. Na wyłożoną herbatnikami formę wykładamy pokrojone w plasterki banany. Następnie masę czekoladowo-kajmakow-orzechową. Odstawiamy całkowitego ostygnięcia. Do miski wlewamy zimną śmietankę ubijamy na sztywna pianę , pod koniec ubijania dodajemy porcjami mascarpone, oraz serek wanilinowy. Na koniec dodajmy śmietan fix oraz cukier puder wg uznania ( ja dodałam tylko 2 łyżeczki bo uważam że masa jest wystarczająco słodka). Ubijamy na sztywną masę, wykładamy na ostudzoną tartę.
Całość posypujemy ostudzonymi lekko słonymi prażonymi pestkami słonecznika.
Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz