Sernik z borówkami
Składniki:
- ok 200 g herbatników
- 1 kg sera
- 1/2 szklanki oleju
- 250 g borówek
- 1 duży budyń śmietankowy na 3/4 l mleka (np. Delecta)
- 2 szklanki mleka w proszku
- 7 jajek
- 1 szklana cukru cukru
- 1 cukier migdałowy
- 1 i 1/2 szklanki zimnego płynnego mleka
- ok 5-8 dag płatków migdałów
- kilka kropli olejku migdałowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- ok 5 łyżek śmietany kremówki
- szczypta soli
Rozmiar blaszki :39 cm x 23 cm.
Wykonanie:
Nastawić piekarnik na ok 170*C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Płatki migdałowe zmielić w blenderze na "mączkę". Oddzielić biała od żółtek. Białka z odrobiną soli i połową cukru ubić na puszystą pianę. W osobnym naczyniu utrzeć mikserem: żółtka z pozostałym cukrem oraz cukrem migdałowym. Do dużej miski przełożyć ser. Miksując dodać do niego masę z ubitych żółtek, stopniowo dolewamy olej, wsypujemy sypki budyń. Cały czas miksując dodajemy mleko w proszku oraz płynne mleko. Na koniec dodajemy kilka kropli olejku migdałowego, mączkę migdałową oraz pianę. Po dodaniu piany całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.
ciasto przelewamy do formy. Posypujemy borówkami - podczas pieczenia opadną na dno ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 65-75 min w 170*C. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po wystygnięciu ciasto dekorujemy polewą. Czekoladę podgrzewamy do roztopienia wraz ze śmietaną kremówką. Energicznie mieszamy. Ciasto polewamy polewą czekoladową . Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz