Sernik z borówkami



Składniki:
  • ok 200 g herbatników
  • 1 kg sera 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g borówek
  • 1 duży budyń śmietankowy na 3/4 l mleka (np. Delecta)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 7 jajek
  • 1 szklana cukru cukru
  • 1 cukier migdałowy
  • 1 i 1/2 szklanki zimnego płynnego mleka
  • ok 5-8 dag płatków migdałów 
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • ok 5 łyżek śmietany kremówki
  • szczypta soli

Rozmiar blaszki :39 cm x 23 cm.

Wykonanie: 
Nastawić piekarnik na ok 170*C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami.  Płatki migdałowe zmielić w blenderze na "mączkę". Oddzielić biała od żółtek. Białka z odrobiną soli            i połową cukru ubić na puszystą pianę. W osobnym naczyniu utrzeć mikserem: żółtka z pozostałym cukrem oraz cukrem migdałowym. Do dużej miski przełożyć ser. Miksując dodać do niego masę          z ubitych żółtek, stopniowo dolewamy olej, wsypujemy sypki budyń. Cały czas miksując dodajemy mleko w proszku oraz płynne mleko. Na koniec dodajemy kilka kropli olejku migdałowego, mączkę migdałową oraz pianę. Po dodaniu piany całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. 
ciasto przelewamy do formy. Posypujemy borówkami - podczas pieczenia opadną na dno ciasta.  
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 65-75 min w 170*C. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po wystygnięciu ciasto dekorujemy polewą. Czekoladę podgrzewamy do roztopienia wraz ze śmietaną kremówką. Energicznie mieszamy. Ciasto polewamy polewą czekoladową . Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.  



Komentarze

Popularne posty