Ciasto Smerfny Las - ciasto bez pieczenia.

Witam, jak niedziela to musi być i ciasto - a więc zapraszam na nasz Smerfny Las. 

W internecie jest wiele ciast pt. Smerfetka, Smerfne ciasto. itp. 
Wraz z córcią wymyśliłyśmy naszą wersję tego smerfnego deseru. A więc zaczynamy mam nadzieję, że wam będzie smakowało. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i znika w mgnieniu oka. 



Blaszka o wymiarach 24 x 24 cm. 

Składniki:
  • około 1/2 opakowania słonych krakersów
  • 700 ml mleka
  • 2 serki waniliowe - u nas Danio (150 g każdy)
  • 1 opakowane sernika na zimno 
  • 1 opakowanie Śnieżki 
  • 1 galaretka niebieska (u nas o smaku niebieskiego FRUGO)
  • 2/3 szklanki wody
  • 250 g borówek amerykańskich

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm. Wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy słone krakersy. Do głębokiej miski wlewamy 500 ml zimnego mleka, rozprowadzamy w nim sproszkowany sernik na zimno - miksujemy. Do masy sernikowej podczas miksowania dodajemy stopniowo serki waniliowe. Całość chwilę mieszamy, następnie masę przekładamy na słone krakersy. Myjemy borówki, odcedzamy na sitku. 1/2 borówek  układamy na masie sernikowej delikatnie dociskając. Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania smerfnej pianki. Galaretkę rozpuszczamy 
w 2/3 szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy galaretka będzie już zimna do miski wlewamy pozostałe 200 ml zimnego mleka, dodajemy Śnieżkę w proszku miksujemy do uzyskania bitej śmietany. Pod koniec ubijania wlewamy cienkim strumyczkiem zimną galaretkę. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Piankę wylewamy na zimne ciasto sernikowe. Całość ozdabiamy pozostałą połowa borówek . Całość wstawiamy na ok 2-3 godziny do lodówki. 
Smacznego.




Komentarze

Popularne posty