Ciasto bananowa wioska.
Składniki:
Ciasto:
-
1 i 1/2 szklanka cukru trzcinowego
-
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
-
5 jajek
-
2/3 szklanki oleju
-
1/2 szklanki wody
-
3 czubate łyżki kakao
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 płaska łyżeczka sody do pieczenia
-
1/2 opakowania suszonej skórki cytrynowej Kotanyi
-
kilka kropli cytryny
Krem:
-
400 ml śmietany kremówki
-
250 g serka mascarpone
-
1 serek wanilinowy
-
1 śmietan fix
-
2 łyżeczki cukru pudru
-
1 łyżka nutelli bądź innego kremu czekoladowego
Pozostałe składniki :
-
3-4 banany
-
ok 5 dag płatków migdałowych
-
2 galaretki cytrynowe
-
400 ml gorącej wody
Wymiary blaszki ok. 30 cm x 25 cm
Wykonanie: Nastawiamy piekarnika na 180*C. W małym rondelku podgrzewamy 1 szklankę cukru, olej, wodę oraz kakao do całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawiamy do przestudzenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtko. Delikatnie mieszamy. Dolewamy masę czekoladową. Delikatnie łączymy ze sobą. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i sodą oraz pozostałe składniki. Mieszamy. Przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 45-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczemy ciasto studzimy. 2 galaretki rozpuszczamy w 400 ml. wrzącej wody odstawiamy do wystudzenia. Dzielimy na 3 części. 1 blat wykładamy do blaszki. Układamy na nim obrane i pokrojone w plasterki banany. Całość zalewamy tężejącą galaretką wstawiamy na czas przygotowania kremu do lodówki. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo mascarpone i serek wanilinowy. Na koniec ubijania dodajemy śmietan fix . Odkładamy do osobnej miseczki 2-3 łyżki kremu. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Kładziemy 2 lat. Wykładamy masę śmietanową. Przykrywamy 3 blatem. do pozostałej masy dodajemy 1 łyżkę nutelli bądź innego kremu czekoladowego. Mieszamy. Masą czekoladową wykładamy na wierzch ciasta. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z odrobiną soli. Studzimy. Posypujemy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na min 2 godziny.
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz