Borówkowe ciasto jogurtowe
Składniki:
800 ml jogurtu naturalnego bądź jagodowego (przy użyciu jagodowego ciasto b będzie bardziej słodkie)
paczka biszkoptów
4 galaretki (np. owoce leśne)
1 l wody
25-350 g borówek
Wymiary blaszki : 24 x 24 cm,
Wykonanie:
W garnku zagotować wodę. Odlać 200 ml. rozpuścić w niej 2 galaretki. W pozostałej wodzie rozprowadzić pozostałe 2 galaretki odstawić do ostudzenia.
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wykładamy biszkopty. Przekładamy jogurty do miski. Miksujemy aby je napowietrzyć. Dodajemy do nich zimną rozpuszczoną w 200ml wody galaretkę. Wylewamy na biszkopty. wstawiamy do lodówki, do czasu aż pozostała galaretka zacznie mam gęstnieć.
Na jogurtowym cieście układamy borówki. Zalewamy rozpuszczoną w 800 ml wody tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum 3-4h najlepiej na całą noc.
Przed podaniem możemy dodatkowo udekorować np. bitą śmietaną, borówką i miętą.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz